Categories
Litteratur Teknologi

Sterk kost i høringsnotat om norsk boklov

i Norge har man tilgang til alle sine e-bøker fra alle elektron-iske plattformer (det være seg mobiltelefon, PC, nettbrett eller lesebrett). Dette er ikke situasjonen i proprietære løsninger, for eksempel Amazon eller iTtunes, der e-bøkene kun kan leses på deres egne lesebrett eller applikasjoner.

Den satt, tenker jeg!

Hele høringsnotatet er her: Høring – forslag til lov om omsetning av bøker (boklov).

4 replies on “Sterk kost i høringsnotat om norsk boklov”

Det stemmer vel ikke? Amazon har også mulighet til å lese i nettleser. Hva er forskjellem mellom dette og norske løsninger? Eller tilbyr norske løsninger nedlasting som mobi/epub?

Nei, det er så mye her som ikke stemmer at man knapt vet hvor man skal begynne. “Norske løsninger” tilbyr riktignok epub, i hovedsak låst med Adobe-DRM på alle bauger og kanter. At dette skulle være mer fleksibelt enn hva Amazon tilbyr, er reinspikka vås.

Ark-appen, som skulle gi det hele et vennligere ansikt, er for øyeblikket så nedlusa på Android at den framstår som komplett ubrukelig, mens leverandøren oppfordrer til å bruke iOS(!). Så tverrplattform-tilpasset er den praktiske realiteten når man prøver å faktisk bruke “norske løsninger”.

Jeg ble invitert til å komme med innspill til høringen. Proprietære løsninger og begrensninger i bruk av forskjellige plattformer og kopiering er ikke mitt spesialfelt. Jeg vil helst ikke skrive noe galt. Kan noen gi en kort innføring og sammenlikne med den norske løsningen? Så kan jeg flagge at jeg ikke er prinsipielt mot kopisperrer, selv om mine bøker ligger uten. Ubegrenset kopiering er ingen kampsak. Vi kan endre kontrakten med leseren og behøver ikke overføre praksis fra papir. “Du får boka billig, men det er begrensninger på bruk og kopiering.”

Takk for kommentar! Jeg er heller ingen ekspert på DRM. Og selv om jeg ikke er begeistret for DRM i prinsippet, er jeg ikke mer prinsippfast enn at jeg lever greit med DRM-løsninger daglig som bruker av blant andre Netflix, Wimp og mye utskjelte Amazon.

Det alle disse har felles, er at de kan si det du sier i din kommentar. “Du får det billig, men det er begrensninger.” Prisen gjør at mange av oss velger å leve med ufriheten som følger med. Vi leier produktene, vi eier dem ikke. Det er kjipt, først og fremst i tilfellet Amazon, men for ebøker er det den eneste løsningen jeg har prøvd som både gir godt utvalg og bekvemmelighet.

Problemet med de norske løsningene, er at de verken kan skilte med lav pris, godt utvalg, eller noen bekvemmelighet å snakke om. Norske ebokhandlere kan rett og slett ikke si “Billig med begrensninger”, for det ville ikke være sant.

Jeg liker vannmerke-løsningen som brukes for en del av de norske eboktitlene. Det er en god tradeoff mellom frihet og beskyttelse, synes jeg. Dessverre gjelder det så langt bare et mindretall av titlene.

Notatets forsøk på å fremheve de norske løsningene som bedre og åpnere enn konkurrentene, klinger hult. Adobes DRM-beskyttede epub-filer er ganske riktig standardbaserte i motsetning til proprietære formater fra Amazon og Apple. Men de er ikke noe mer åpne og håndterlige for en bruker, og Adobe Digital Editions er ikke akkurat kjent for sin brede plattformstøtte.

Lukkede formater til tross, Amazon gjør det de kan for at bøkene deres skal være lesbare på flest mulig plattformer; det er slik de tjener penger. Mens norske Ark altså, som nevnt i forrige kommentar, inntil videre har gitt alle andre enn Apple-brukere på båten. Jeg sitter med norske ebøker til flere hundre kroner stykket som i utgangspunktet bare kan leses i en defekt app, få måneder etter at jeg kjøpte dem. Fra en stor, internasjonal aktør ville dette vært skandale. Fra en norsk leverandør understreker det bare nok en gang at man fortsatt ikke mener helt alvor med det man har begynt på her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *