Categories
Litteratur

Gratis og billig feri-e-lektyre for barn

Her i huset har vi høyt konsum av barnebøker og -tegneserier. Vår viktigste kilde er biblioteket, og vi gjør vårt for å holde utlånsstatistikkene til Deichman oppe. Men nå sommerstid er det to ting som taler for å finne andre kilder; de kjipe sommeråpningstidene og behovet for å ta lesestoff med på ferie. Alltid litt skummelt å dra avgårde med noe som tilhører biblioteket, og papirbøker utgjør fort en del vekt i bagasjen, særlig så lenge poden fortsatt foretrekker illustrerte bøker.

Det er en av grunnene til at vi har begynt å myse mot e-bøker, men utvalget for barn på norsk er miserabelt for å si det pent. For barn under 11 er det nesten ingenting å oppdrive.

Dermed har jeg begynt å raide Kindle store etter barnebøker og har i første omgang gått etter gratis og veldig billige titler, for å gjøre fallhøyden lav — jeg holder meg dessuten stort sett til enkle billedbøker, for selv om engelsken min er flytende, er det grenser for hvor raskt og smidig jeg klarer å simultanoversette. Så benytter jeg heller anledningen til å la poden finne ut av enkle setninger og ord på engelsk selv. Etter hvert som vi ser hva som funker, regner jeg med å betale mer for flere titler.

De siste dagene har vi også oppdaget tegneserieappen Comixology, som fungerer forbausende bra selv på gigantisk mobil/lite nettbrett (jeg har en Samsung Galaxy Note, Eirik har en Samsung Galaxy Tab 7). Også her finnes en god del gratis, både previews og hele album. Vi har funnet igjen flere favoritter fra Serieteket her; utvalget i barnetegneserier på norsk er jo uansett triste saker, så dette blir et flott supplement, og jeg ser at vi kommer til å kjøpe flere titler etter hvert.

Nok om det, under følger noen av titlene jeg har lastet ned. Langt fra alt er testet ut ennå, jeg sparer litt til vi skal på tur 🙂

Kindle

Alle disse titlene er gratis pr. 6. juli 2012, men prisene forandrer seg hele tida. For å finne mer som er gratis eller billig, søk på alderskategorien du vil ha, sortér etter pris og se hva du finner. De fleste av disse titlene passer best for mindre barn eller barn som lærer engelsk og kan/vil være med på å lese litt selv.

Comixology

  • Owly Volume 1: The Way Home & The Bittersweet Summer — Owly er et gammelt bekjentskap fra Serieteket. Denne koster svimlende 99 cent. Owly finnes både i Kindle Store og Comixology, men er lettere å lese på liten skjerm i Comixology-formatet, og gir det mersmak, koster resten av heftene under halvparten her sammenliknet med Kindle. Herlige tegninger og søte små fortellinger, helt uten ord, så kan man bytte på å fortelle.
  • Tiny Titans — Titans på barneskolen! Gratis.
  • Fraggle Rock — Fragglene! Første hefte gratis, deretter $1,99.
  • FCBD Top Shelf Kids Club 2011 og 2012 — antologier med Owly, Johnny Boo, Pirate Penguin vs. Ninja Chicken med flere. Begge gratis, utgitt i forbindelse med Free Comic Book Day.

Ark

I rettferdighetens navn har vi også funnet, kjøpt og lest én Ark-e-boktittel for barn som ble populær; Godteposen 1, den første av en serie med småbisarre, nyskrevne eventyr — men resten av serien finnes ikke som ebøker.

God e-boksommer! Så får man bare håpe at det blir veldig mye mer å velge i på norsk etter hvert.

One reply on “Gratis og billig feri-e-lektyre for barn”

Takk for tips! Jeg har også irritert meg over utvalget på norsk, og er takknemlig for at deler andre muligheter. Dette kan jeg teste med Lillesøster! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *