Categories
Litteratur Teknologi

Livet med Kindle

For noen uker siden bestemte jeg meg for å hoppe i det og bestille en Kindle 3, og da Amazon først begynte å sende ut leseplater, gikk det fort. Den kom bokstavelig talt på døra to dager etter at den var sendt fra junaiten, ikke den typen service jeg vanligvis gidder å betale for.

Jeg har ikke brukt den ekstremt mye hittil — for tida leser jeg tross alt aller mest bildebøker og tegneserier for barn, men jeg har rukket å få en del spørsmål, litt fra folk som lurer på hva i allverden man skal med en sånn gråtonedings og savner jeg ikke papiret, men flest fra andre som funderer på å kjøpe seg en selv, eller som har selv og lurer på hva jeg synes. Og hva jeg synes, det vet jeg allerede 🙂

Kort om utgangspunktet mitt. Før jeg bestilte, visste jeg:

  • at jeg liker å lese på e-blekkskjerm, har lest en god del på Sony Reader.
  • at de fleste voksenbøkene jeg leser, er på engelsk.
  • at vi ender med å gi bort flesteparten av de nye voksenbøkene vi tar inn i huset, eller skyve gamle bøker ut. Niks mer hylleplass å ta av.
  • at jeg ikke har tålmodighet i lengden til å administrere alt dillet med å kjøpe og laste over bøker til Sony Reader. Kindle gjør ettklikkskjøp til *virkelig* ettklikkskjøp. Rett til dingsen.
  • at det irriterer meg grønn å betale like mye for portoen som for boka og så vente i ukevis på leveranse.

Så kom altså en nett, liten pakke fra Amazon på døra, og i løpet av få timer var den fulladet, oppe på nett og hadde lastet ned mine første Kindle-titler som jeg allerede hadde kjøpt fra pc, ivrig som jeg var.

Hittil har Kindle innfridd godt. På pluss-siden:

  • E-blekk-kvaliteten er fabelaktig god, må nesten tørke sikkel av den etter at den har vært lånt bort til Eirik, som ellers er brukbart fornøyd med kvaliteten på Sony Reader.
  • Vekt og format er ypperlige, perfekt for busspendlerlesing. Har sant å si fått veldig mye mindre trang til å sykle til jobben.
  • Ettklikkstilværelsen er akkurat så vidunderlig som jeg regnet med. Man blir fort litt revet med, på den annen side spares det jo massevis i fraktkostnader …
  • Overføring av filer som ikke kommer fra Amazon, kan enklest gjøres med å sende dem som epostvedlegg til en egen Kindle-konto. Så langt testet med PDF, som hittil har funket bra, men har noen begrensninger (se under).
  • Grensesnittet er noenlunde intuitivt og greit. Jeg har smarttelefon uten trykkfølsom skjerm fra før, så selv om tekstmarkering er hakket mindre opplagt enn på en touchskjerm, er det ikke veldig komplisert, og med fysisk tastatur er det såre enkelt å ta notater. Jeg hater skjermtastaturer, og Kindle-tastaturet er slett ikke så verst, selv om man må leve med at alt utenom A-Z og punktum er å finne under Sym (for “Symbol”). Verst når man skal knotte inn en mangesifret WEP-nøkkel for å komme seg på nett.

På minussiden så langt står dette øverst: Jeg savner å kunne sette innstillinger per dokument. En pdf-fil laget for trykk eller pc-skjerm vil ofte ha for liten tekst for Kindle-skjermen, og hvis man bare blåser opp tekststørrelsen, vil ikke “Fit to screen” lenger virke for vanlige pdf-er. En løsning for å få større tekst uten zoom, er å velge liggende format i stedet for stående, men det er jo ikke noe drømmeformat, i hvert fall ikke for vanlige bøker. Så jeg ville gjerne kunne si at administratorhåndboka jeg jobber med for, eh, jobben, skal ha andre presentasjonsinnstillinger enn Kapuścińskis Aesop’s Fables.

Noe av det geniale med en slik lesedings, som jeg tar både meg selv og husbonden i å omtale som “ebok” selv om vi egentlig vet at bøkene er inni og leseplata er utenpå, er jo at man kan hoppe mellom det man har liggende i biblioteket, lese flere ting på én gang. Scenariet med jobbtekst kontra fritidslesning vil jeg tro er relevant for flere enn meg. Og da er det synd at jeg ikke kan lagre settinger for adminhåndboka slik at den kommer tilbake som jeg etterlot den, uten samtidig å rote til andre tekster jeg måtte ha lyst til å lese i mellomtida.

Et lite tips apropos Aesop’s Fables, det er en fritekst jeg har lastet ned via Amazon og foreløpig ikke lest en linje i. Derimot prøver jeg å huske å åpne den før jeg legger Kindle fra meg på kontorpulten, hvor noen garantert kommer til å plukke den opp, slå den på og trykke fem-ti ganger på bla-tastene før de spør “Hva gjør disse?” Æsop kan de bla i så mye de vil, Keiseren har de rotet med én gang for mye 😉

Det er i hvert fall ikke rart at Kindlen får oppmerksomhet. Den er blitt relativt rimelig, er elegant, utrolig mye penere enn tidligere Kindler, sant å si, og mer praktisk enn de fleste tekstbaserte papirbøker jeg har møtt til alt annet enn dørstopping og pressing av blomster. Barnebøker, tegneserier og andre illustrerte tekster hører utvilsomt hjemme i andre formater, men for tekst velger jeg Kindle over papir når det skulle være.

Hva med deg?

(Tidligere bloggposter om ebøker: Jeg, indisk ebokkunde og En leseplatekonvertitt står fram)

19 replies on “Livet med Kindle”

Det du skriver samsvarer godt meg egne erfaringer – men jeg har ikke testet PDF så nøye ennå, har ikke hatt behov for det.

Din “bruks- og kjøpe-profil” stemmer godt overens med min ellers. 🙂

Enig med dine kommentarer over, i tillegg har jeg gjort meg disse tankene:

– skjermen er vidunderlig for lesing, gjerne i direkte sollys det fungerer aldeles utmerket på stranden, men det kreves faktisk endel lys fra omgivelsene å lese. Dette er vel et resultat av nettopp e-ink skjermen. I halvdårlig lys på soverommet blir knappene vanskelig å manøvrere (bortsett fra de store frem/tilbake) og skjermen blir om ikke vanskelig så ihvertfall vanskeligere å lese.

– kjøpskonseptet med 1-trykks bestilling og umiddelbart mottak er suverent. Hel uovertruffent. Hvorfor ser ikke norsk forlagspresse dette som en mulighet fremfor som en trussel? Uforståelig.

– Som en elektronisk duppedings ala iPhone og denslags er Kindle ubrukelig. Dette er igjen et resultat av e-ink skjermen, MP3-avspilling og facebook/twitter virker, har prøvd, men skjermteknologien er optimalisert lesing av bøker og pr dags teknologi får man ikke i både pose og sekk. Greit nok – for now, er min tanke.

– PDF-håndtering er såpass problematisk og klosset (faste zoom-steg 100-150% etc) at det for mange situasjoner blir nærmest ubrukelig. Jeg har noen PDF-er av fagbøker som jeg ikke får til å bruke på en fornuftig måte. I og med “scrollling” blir klosset med e-ink skjermoppdatering så er det mulig at det rett og slett er vanskelig å få dette til på en fornuftig måte pr dags dato. Skuffet på dette området. I tillegg har jeg opplevd tre-fire systemkræsj (medfører hang og automatisk reboot) ved lesing av PDFer. Mitt største ankepunkt er nettopp på dette området må jeg konkludere når jeg skriver tankene mine ut.

Jeg har ikke brukt lesebrett før (synes det var for dyrt) men både leseopplevelsen og tilgjengelighetsaspektet med Kindle gjør at jeg alt i alt er fornøyd. E-ink skjermen setter sine begrensninger, men til det den skal gjøre bra er den uovertruffent. Jeg opplever selv nå at jeg har den med meg over alt og jeg leser et kapittel her, en setning eller to der. Nettopp det kan gi en litt “nervøs” og ukonsentrert leseopplevelse, men det er jo ikke Kindle sin feil…

Jeg skal ikke begi meg ut på terningkast, men vet med sikkerhet allerede nå at Kindle, selv med sine shortcummings, blir en langvarig og god venn!

Tips: Tall ligger skjult bak qwertyuiop, bare trykk på Alt først. Lettere enn SYM i alle fall.

Henrik Asnes: Takk for tipset, det hadde jeg ikke fått med meg, og det må utvilsomt være noe greiere enn Sym-tasten, som du sier 🙂

Bjørn Asle Valde: At man leser litt nå og litt da, er jo som man alltid har gjort om man er av typen som gjerne går rundt med ei bok i veska eller sekken. Forskjellen er vel helst at det er lettere alltid å ha med seg noe å lese når den er mindre og lettere enn én bok og samtidig inneholder mange?

Hei.
Har ikke prøvd Kindle 3 men har både Kindle 1 og 2.
Veldig godt fornøyd og har nestet sluttet å kjøpe papirbøker.
Ettersom Norge er håpløst etter i utviklingen har jeg nesten ikke lest norske bøker de siste 3 årene.
Digitalbok.no har nesten ikke noe utvalg og å betale flere hundre kroner for en e-bok kan de bare glemme.
Jeg tror at hvis ikke Norge kommer opp med et troverdig utvalg (de fleste nye norske) og en troverdig pris maks 150 kr. (og for meg neppe noe dårlig over 100) innen noen år vil mange yngre lesere lese færre norske bøker enn i dag.
For øyeblikket leser jeg bok i Kindles utgave på IPAD og er godt fornøyd med det og. Savner dog “sharings-muligheter” på IPAD-versjonen.

Jeg bestilte fra USA. Amazon UK selger ikke Kindle internasjonalt, jeg tror ikke du får bestilt derfra uten britisk adresse i det hele tatt, de henviser til .com.

Hei jeg bare lurte på hvordan du bestilte kindle? bare gjennom amazon og brukte din egen adresse her i norge eller brukte adresse fra jet carrier o.l , også sendte de det videre til norge hjem til deg…er såå usikker på hvordan jeg skal bestille varen..hvis jeg bestiller gjennom amazonm og bruker adressen her i norge er det slik at kindle ikke fungerer da iforhold til nedlastning av bøkene?..håper noen har svar på dette…har lest mye forskjellig om dette..takk!

Hei Jorunn,

jeg tror jeg er i ferd med å krype til korset og kjøpe meg en Kindle selv og. Har et Sony-brett fra før, men ønsker tilgang til Amazons ofte langt billigere bøker. De fleste bøker jeg kjøper er på engelsk, så hvorfor betale mer?

Hvor mye kostet det deg totalt å kjøpe lesebrettet? Hva måtte du betale av avgifter i tillegg?

Takk for at du skrev denne bloggposten, Jorunn. Jeg tror den var utslagsgivende da foreldrene mine skulle plukke ut en bursdagsgave til meg. Og jeg er svært fornøyd med min nye Kindle 3.

Happy to help, Julie 😉 Nå er jeg på min andre Kindle, satser på at problemene med den første skyldtes mandagsmaskinsyndromet, for den er en vidunderlig sak når den funker!

Frank Paul: Kom vel på røffli 200 dollar altialt.

Jeg har akkurat byttet ut min gamle Sony e-reader 505 med en Kindle 3. Jeg må si at den er helt fantastisk og bruker den hver dag. En stor fordel er at jeg i tillegg har en Kindle apps på min Android-telefon (kan lastes ned gratis). Om jeg leser på lesebrettet eller på telefonen, så spiller det ingen rolle. Begge leseinstrumentene oppdaterer seg i forhold til hverandre fordi jeg jo har en felles Amazon-konto. Dermed slipper jeg å bla meg frem eller tilbake for å finne ut hver jeg var sist.
Selvfølgelig er det trist at det ikke selges stort med norske bøker ennå, men sant og si, nå er jeg så vant med å lese engelskspråklige bøker at jeg ikke tenker stort på det. Norske bøker gies ofte ut på engelsk, og dermed er de tilgjengelige for meg uansett.
Forøvrig leste jeg innlegget ditt med interesse. Godt skrevet.

Flott innlegg som gjorde meg oppmerksom på at det faktisk er nordmenn som bruker Kindle. Var av den oppfatning at det ikke gikk an å bruke i Norge (av en eller annen grunn). Fikk veldig lyst på en, men lurer fælt på hvor lenge jeg må vente før jeg får noe som kan brukes til å lese alle pdf-ene jeg har liggende …

Hvis jeg registrerer meg med min norske adresse og bestiller Kindle 3 fra Amazon.com, blir det noen begrensninger / vanskeligheter for meg å bruke Kindle 3 her i Norge? Har Kindle 3 også blitt internasjonal?

Jens Petter: Kindle 3 finnes i internasjonal utgave, og ja, det er begrensninger. Noen titler er ikke tilgjengelige uten amerikansk kredittkort og adresse. Ikke veldig plagsomt mange, men merkbart er det.

Nå skrev Eirik oppfølgingen jeg kanskje burde tatt selv til denne postingen; for tida venter jeg på min tredje Kindle 3, så vi får håpe alle gode ting virkelig er III. http://newth.net/eirik/2010/11/27/kindle-3/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *