Categories
Litteratur Språk

Historieskriving som fordomsbygging

Som austegd bosatt i Oslo med lengre opphold i Rogaland, Hordaland og Nordland på samvittigheten, har jeg rukket å bli mildest talt drittlei av grove fordommer landsdelene imellom.

Derfor blir jeg både nedslått og alvorlig sint av å lese Dag og tid-artikkelen Bokverk mot Oslo, som nok en gang viser at vitenskapelig tittel eller stilling knappest er noen garanti for vitenskapelig innstilling til verden. Følgende er altså uttalt av noen som kaller seg historiker og hevder at trebindsverket om Vestlandet som omtales, er en faghistorie:

– Kven er den typiske vestlendingen?
– Einar Førde. Vi har i verket sett Førde opp mot Gro Harlem Brundtland for å tydeleggjera den typiske vestlendingen opp mot den typiske austlendingen. Tvisynet og den doble botnen opp mot einfeldet hjå Gro. Austlendingane er ikkje nett nokon ironikarar.

Her kunne jeg sagt noe à la “så vet vi det”, men så ble jeg i tvil om jeg som sørlending har tilgang på ironi — Sørlandet var jo engang en del av Vestlandet, så kanskje det er nærme nok til å jazze med, det også? Godt vi får tung faglitteratur på bordet som kan klare opp i slike vanskelige spørsmål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *