Her om dagen skjedde det noe ganske overveldende i innboksen min helt uten at jeg skjønte det. Denne artikkelen i Slate (via Electronic Book Web Weekly)hjalp meg å sette det i rette perspektiv. Nå har vi blitt tuta ørene fulle i årevis om at folk ikke vil lese på skjerm, og derfor er det ikke noe marked for e-bøker. Klart noen av oss har prøvd å lukke ørene – noen av oss har tilogmed lest hele bøker på skjerm uten at vi syntes det var noen plage, tvert imot.
Men så kommer altså denne e-postmeldinga som ikke var verken e-pest eller virus, men kom med ei Jamie Oliver-kokebok som vedlegg. Sendt meg fra et ikke-nerdete bekjentskap i det mest ikke-nerdete formatet av dem alle: .doc. Slate-artikkelen forteller blant annet om hvor utrolig raskt denne fila spredde seg over store deler av verden. Og jeg tror artikkelforfatteren har rett: “The old argument that no one likes reading on a computer has pretty much eroded.” Hvor lurt er det da at nesten alle store aktører på bokmarkedet har trukket seg tilbake fra nesten hele det elektroniske feltet?
Kokebøker er ekstremt velegna for digital distribusjon – riktignok lages de ofte som fænsi pyntebøker, men i praksis henter folk ofte nok oppskrifter fra langt mindre glossa kilder – én av mine favoritter er allrecipes.com. (Prøvde nylig oppskriftsprogrammet Now you’re cooking, men det var lite egna for norske forhold.) Samtidig har denne typen bøker, såvidt jeg har skjønt, vært en av de største inntektskildene for forlaga de siste åra. Hvor mange kokebøker som wordfiler må til før en plateselskapaktig panikk vil bre seg i forlagshus og -hytte? Jeg vil tro dette fortoner seg langt skumlere enn at det er en smal sak å få tak i mursteinen Harry Potter 5 via Kazaa.
3 replies on “Kokebok pr. e-post”
Det ser absolutt ut til at det gamle skjermargumentet mot e-bøker er i ferd med å falle. Tror utbredelsen av små skjermer i alle livets faser og steder er i ferd med å undergrave motviljen, dessuten er kvaliteten på små skjermer vesentlig bedre enn bare for tre år siden da vi holdt på med e-bøker i bibliotek-prosjektet i Hordaland. Jeg håper noen er villig til å ta tak i denne problemstillingen snart. Er du med på å starte et norsk e-bokforlag?
Aldeles ikke fremmed for tanken! 🙂 Én ting er skjermstørrelse, en annen er ren vanesak. Har sett på flere hvordan skjermlesingsvaner (“jeg må jo ha papiravis”) endres for eksempel når de går fra modem til adsl. Jo, jeg er med.
Hovedproblemet i dag er at norske forfattere er bundet opp til forlag som IKKE ønsker å satse på e-bøker. Det vil si at om man skal publisere noe som e-bøker må man enten be etablerte forfattere forlate sine forlag, eller ta med seg rettighetene til e-bøker til et annet forlag (neppe populært). Alternativt kan man finne nye forfattere som ikke er etablert i et forlag, men da må man sannsynligvis også publisere p-bøker for å tilfredsstille det behovet. Kanskje man rett og slett skulle gå til et forlag eller tre og foreslå at de prøver med et utvalgt knippe forfattere? Da ville man kanskje få den tyngden og mengden som trengs for å kunne selge nok til å bli vurdert. Hva skjedde forresten med Bokklubbenes e-boksatsing? Noen som vet noe om det rører seg der i huset? Jeg har mast på Biblioteksentralen flere ganger ettersom de sitter i en unik posisjon der de både har kontakt med forlag og en stor potensiell brukergruppe, bibliotekene, og i tillegg har de den tekniske kompetansen og infrastrukturen. Kanskje det som trengs ikke er et forlag men en “interessegruppe”?