Categories
Opphavsrett Teknologi

Cory Doctorow og åpenhetens økonomi

Cory Doctorow har nettopp avslutta sin forelesning i Polyteknisk forening om “Åpenhetens økonomi”. En alternativ tittel kunne vært, med Corys egne ord:

Technology giveth and technology taketh away.

Opphavsrett er regulering av teknologi. Et alternativ til å gjøre teknologien dårligere for å gi kontroll. Fram til nå har det normalt vært forlangt at bransjene skal tilpasse seg teknologien og ikke omvendt.

Så godt som alt som noen gang er utgitt med DRM, er nå tilgjengelig for DRM-fri nedlasting fra nettet. “Eksklusive” filer som bare selges via iTunes store, er tilgjengelige på Kazaa fire minutter etter at de slippes. Ingen handler fra iTunes på grunn av DRM. DRM lar Apple kontrollere konkurranse (som da Real Networks ville lansere iTunes-støtte), ikke kopiering.

Det er blitt uhyre enkelt å få tatt ned innhold fra nettet ved hjelp av “notice and takedown” gjennom ISP, uten rettssak og dom. BoingBoing betaler 1500 dollar i måneden for en ISP som har nok advokater til ikke å gi etter for “notice and takedown”-forsøk.

Dette systemet, som er en del av DMCA, stopper ytringer, ikke opphavsrettsbrudd. Et eksempel er Diebold, som brukte opphavsretten til å stoppe kompromitterende dokumenter. Personvernet til ISPenes kunder fordunster. Og det fungerer ikke; delte filer forsvinner ikke, notice and takedown har ingen effekt for P2P. Paris Hilton ville aldri vært i stand til å få filmen sin til å forsvinne.

Dagens håndheving av opphavsretten skaper stadig nye resistente bakterier: Da Napster og co. kom under press, oppsto Gnutella. Etter hvert BitTorrent og stadig nye nettverk; vanskeligere å bruke, men også vanskeligere å spore.

Vi trenger avkriminalisering av kundene og kompensasjon til kunstnerne.

Amerikanerne er foreløpig kvitt sitt kringkastingsflagg, men vi kan få vårt: DVB arbeider for et europeisk kringkastingsflagg, som blant annet vil forby åpen kildekode i all maskinvare som brukes til digital-tv.

Jeg avslutter med kveldens beste metafor — Corys sammenlikning av underholdningsbransjen med underbuksegnomene i South Park og deres forretningsplan:

  1. Steal underwear
  2. ???
  3. Profit!

7 replies on “Cory Doctorow og åpenhetens økonomi”

Hei! Jeg så du satt der og blogga under forelesningen! 🙂 Satt på raden bak deg.
Foredraget var virkelig meget interessant, og det er utrolig viktige ting han tok opp, samtidig som det var spennende og morsomt fortalt. Bra fyr! 🙂
Men da jeg leste det på forfatterbloggen angra jeg på at jeg stakk med én gang det var ferdig!

Hei, Børge — ja, det fortsatte leeenge etter at foredraget var slutt, jeg fikk bare med meg deler av det selv. Jeg lurer forresten på om ikke det meste av debatten etterpå også ble filma av Herman, og jeg har planer om å blogge pekeren til opptaket når jeg finner/får den.

Cory in Oslo

I had great fun arranging Cory Doctorow’s visit to Oslo together with Eirik Newth. Aside from an excellent talk and a lively discussion (about 100 people came to the meeting), I got to have dinner with Cory before his talk…

[…] Earlier tonight, I attended a lecture by Cory Doctorow at Norway’s prestigious Polyteknisk Forening. The talk, about the Economics of Openness, was great. It has been blogged by Espen Andersen, Jon Lech Johansen and Brilliant Days (in English); as well as Eirik Newth, Børge, HÃ¥kon Styri, Jorunn Danielsen Newth and Alf KÃ¥re Lefdal (all in Norwegian). […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *