Categories
Media Nett

Medieflerbruksundersøkelse

Det er mulig vi er blitt mer multitaskende med ny teknologi — men folk som helst gjør fire ting samtidig, levde ut sine lyster lenge før verdsveven var et glimt i Tim Berners Lees øye. Stikk hånda i været alle som ikke har minst ett menneske blant venner og familie som har perfeksjonert kunsten å lese ukeblad/avis, gjette kryssord, se tv og høre på radio samtidig som de lager middag, strikker votter, tar oppvasken eller luker i hagen? Ikke alt er medialt, selvfølgelig — håndarbeid, for eksempel, er ikke primært et kommunikasjonsmedium, selv om det finnes unntak.

Legg til ørten nye medier siden nett, web og mobil så dagens lys — hvordan sjonglerer vi det? Hvor mye multitasker vi egentlig? SSBs mediebruksundersøkelse måler mediebruk i timer og minutter, men spør naturlig nok ikke om udelt oppmerksomhet.

Denne amerikanske markedsundersøkelsen om hvor mange som er på nett mens de ser tv i beste sendetid, er gjort for å rådgi annonsører om når det er best å reklamere for noe som er på nett.

The study on multi-tasking during primetime television showed that during weeknight television viewing (Sunday-Thursday), viewers spent an average of 9.3 percent of primetime viewing minutes also online.

For meg er det interessante å se at dette måles, noe jeg foreløpig ikke har hørt om i norsk sammenheng.

Det hender, som i denne kommentaren om Jarle Aabøs sorti fra Twitter, at økende tv-kikking brukes som et argument mot nettmedienes økende viktighet eller påvirkning. Mon det. I forbindelse med store norske tv-begivenheter som MGP og valgsending, renner Twitter og Facebook over av kommentarer som til tider går i retning livedekning. Eller ta Fr. Martinsens iherdige P2-losing med Coveritlive-diskusjoner under Dagsnytt 18.

Jeg lurer på om ikke sosiale medier kan være med på å drive bruken av andre medier opp; noen ting er rett og slett morsommere når man ser/gjør dem sammen? Dette er naturligvis rein spekulasjon, og jeg skulle altså gjerne sett tall på flerbruken i Norge. Noen som har/vet om?

(Peker til undersøkelse via @arnte)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *