Categories
Film&tv Litteratur

Favorittjulefortellinger

Fjernsynet fylles opp av amerikanske rett-på-tv-produksjoner med vag duft av Dickens; kynisk forretningsmann kommer til bygda/småbyen for å kreve inn gjeld/legge ned hjørnesteinsbedriften. Treffer og faller for grepa enslig mor med obsternasige, men eiegode barn som savner sin avdøde far (enslige mødre på bygda er alltid enker, må vite).

Siden jeg likevel er svak for julefortellinger, tar jeg tar gjerne litt hjelp med å finne/huske på flere som er gode — på film eller i bokform. To av mine favoritter fra før er Auggie Wren’s Christmas Story og Snekker Andersen og julenissen. Hva er dine?

11 replies on “Favorittjulefortellinger”

Tre nøtter til Askepott og Tante Pose er de første jeg kommer på. Inspirert av den første, slapp frisøren seg løs på håret mitt da jeg skulle gifte meg “way back” i 93 — dere husker vel Askepott-sveisen, en topp med løse krøller som hang nedover? 😀

Og jeg prøver fremdeles å få med meg Grevinnen og hovmesteren, sjøl om jeg kan den meir eller mindre utenat. NRK burde sende om igjen noen av versjonene de fikk tilsendt da de hadde en konkurranse med det temaet noen år tilbake. Jeg husker særlig Blitz-versjonen som hysterisk morsom.

For å komme i julestemning må jeg se: “Hjelp, det er juleferie!” med Chevy Chase som familefar Griswold.
Den første halvdelen er genial. (Jeg trenger egentlig ikke se slutten, for være fornøyd.) Det er de intense juleforberedelsene og de ufattelig høye forventningene om hva julen skal bringe som virker veldig kjent på meg.

For å komme i høytidsstemning er selvsagt “Tre nøtter til Askepott” (“Na-na-na-naaa-na-na-nana-naaaa-na-na-na-na-naaaaa-na-nana” for de som husker melodien …) perfekt. Barndommens Jul i reprise.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *