Categories
Litteratur

Feriefunn 3: Bøker, bøker, bøker

Vi har vært i et vidunderlig land for elskere av bøker og bokhandler og kom hjem med sekken ganske full. Eirik har alt rukket å blogge sin leseliste for ferien, og det er et visst overlapp:

  • Få meg på for faen — kjøpt på Gardermoen og varte omtrent halve flyturen til London. Mange gode tilløp, men ikke så mye mer for denne leseren — og altfor mange gjentakelser.
  • Freakonomics — fin feriefaglitteratur med gode anekdoter og noen virkelig interessante tall. Men forfatterne ville stått seg på å droppe de stadige selvgratulerende sitatene fra intervjuet den ene forfatteren gjorde med den andre for noen år siden.
  • Elsewhere — en fin bok om å leve, fortalt fra og om det hinsidige. Litt pussig at den er klassifisert som barnebok, ville ikke umiddelbart anbefale den for noen under seksten. Og boka har gode doser av deilig humor som hundeelskere antakelig vil sette enda større pris på enn jeg gjorde.
  • Vanishing Acts — Kriminspirert dameromaninspirert spenningsroman med islett av tro på meksikansk heksekunst og indiansk mytologi. Nei, jeg tror ikke jeg fikk så veldig mye ut av denne, i grunnen, men den var ikke så verst skrevet og hadde noen gode bihistorier.
  • State of the Union — vanskelig ikke å kalle dette en slags dameroman, men med et mer aktuelt plot enn Vanishing Acts, og noen finurlige vrier. Sjelden å lese bøker i denne kategorien med såpass klar politisk brodd er det også. Noen stygge korrekturfeil skjemmer boka mot slutten for en kronisk korrekturleser.
  • Notes from a Coma — ikke-scifi-bok tilsynelatende om et scifi-tema; forsøk med bruk av koma i kriminalomsorgen. Bortsett fra at det egentlig ikke handler om det. En interessant og engasjerende hovedperson og et originalt plot, men det blir i lengden ganske slitsomt at halve historien fortelles i fotnoter med en annerledes og pretensiøs fortellerstemme. Også her fikk jeg ergre meg over dårlig korrekturlesing, dessverre.
  • My Ear at His Heart — denne holder jeg fortsatt på med. Kanskje det beste jeg har lest av Hanif Kureishi, og jeg ser at Guardians anmelder er enig. En fabelaktig bok om å lese sin fars liv og sitt eget, om familie, om litteratur, om innvandring og utvandring og India og England og Pakistan og oppvekst og aldring og ekteskap og skuffelser og ambisjoner. Og litt til.

De to sistnevnte bøkene ble for øvrig kjøpt i et funn i seg selv: Judd Books, en tilbudsbokhandel i 182 Marchmont Street med et utrolig utvalg (gitt prisene og størrelsen) av skjønnlitteratur og faglitteratur om kunst, politikk og humanvitenskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *