Hvor er de norske bibliotekhackerne?

LibraryThing er kul. Det er også Library Lookup. Ingen av dem er laget av amerikanske biblioteker, men av bok- og bibliotekentusiaster. Hvem hacker de norske bibliotekene?

Thomas har skrevet smarte ting om at Norsk digitalt bibliotek heller bør være en samling tjenester og verktøy som kan brukes der folk trenger dem, enn den ørtende norske portalen. Jeg er helt enig!

Men skal vi, i mellomtida, sitte og vente på institusjonenes utredninger? Verken LibraryLookup eller Library Thing kom fra bibliotekinstitusjoner. Og det er da nok av it-kyndige bibliotekarer og bibliotekvenner til at vi selv burde kunne komme i gang med å hacke biblioteket på vårt eget lille vis.

Jeg etterlyser små, snedige triks og løsninger som gjør livet lettere for bibliotekbrukere.

Min egen forsiktige begynnelse, siden jeg ikke er så stiv i skripting, er et par tilpasninger av Jon Udells LibraryLookup for norske biblioteker. De virker først og fremst med Amazon, og det er dessverre ingen norske nettbokhandlere som bruker ISBN i nettadressene sine. Jeg prøvde å få til en bokmerkesnutt for Deichman, men å lure en ordentlig søke-url ut av bibliofilløsningen var ikke enkelt, jeg tar gjerne et vink!

Kort bruksanvisning for uinnvidde: Dra pekeren til en av verktøylinjene i nettleseren. Klikk på knappen neste gang du finner noe interessant på Amazon og se om boka finnes hos et norsk Bibsys-bibliotek.

Jeg pønsker på mer og oppfordrer alle nerdete bibliotekarer og bibliotekvenner til å gjøre det samme.

You May Also Like

About the Author: Jorunn

7 Comments

 1. Hei Jorunn, mulig det ikke var en slik søke-url du tenkte på, men: I websøket til Bibliofil kan du klikke innstillinger, innstillinger (!) – da kan du krysse av for å vise url til søkene. Fin ny and du har fått:D Jeg burde ta utfordringa di jeg og – nå skal jeg endelig få internett på plass hjemme, og da bør det bli litt hacking på kveldene. Men det viktigste er å få opp et webkamera så jeg endelig får vite hva katten gjør alene hjemme. For å vaske opp er det iallfall ikke!

 2. Takk for råd, begge to! Jeg prøvde å endre innstillingene (boy oh boy kunne de trengt til en oversettelse til leselig norsk for ikke-bibliotekarer 🙂 ), men nå henger Bibliofil seg her, skal prøve igjen i kveld, også med URLen du oppgir, Jørn Helge — tusen takk.

 3. Jeg pønsker på mer…

  Hvis du letter litt på sløret så kanskje du inspirerer noen nevenyttige bibliotekhackere med idétørke der ute et sted?

 4. Nja, er både norsk og jobber på bibliotek som “hacker”, men i Australia. Det største problemet ligger nok i norsk ledelses innstilling til nyskaping. Jada, du spør etter “hackere” som nok vil ta eget initiativ til å gjøre spennede ting, men det er forferdelig vanskelig å finne tiden til dette hvis ledelsen din ikke legger til rette for detteø nyskapning krever tid, energi, pondus og infrastruktur.

  Her nede frydes jeg over at ledelsen *vil* være nyskapende, og derfor drypper det ut spennede prosjekter herfra hele tiden, noe jeg overhodet ikke opplevde i Norge. Håper ting endrer seg, gjerne før bibliotekene er en saga blott.

 5. Kanskje man kunne arrangert en norsk bibliotek-hackfest, a la dette:

  Hackfest 2005, associated with the Access conference (Edmonton, Alberta, Oct. 17) needs projects! A roomful of library geeks stand ready to realize your dream application!

  Mer info. Men hvor mange ville møte opp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *